2 lapki

Jadłospis

  1. Godziny wydawania posiłków:

   Śniadanie - 8:30

   Obiad : 11:30 (Pandy) 12:00 (Jeżyki)

   Podwieczorek – 14:30 – 15:00

  1. Przedszkola prowadzi WŁASNĄ KUCHNIĘ, nie korzystamy z cateringu. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz smaczne jak w domu.

  1. Dzienna stawka żywieniowa - wynosi 10,00 zł.

  1. Opłaty za obiady należy wpłacać tylko na rachunek bankowy: 65 1050 1012 1000 0090 7575 9135 do 10-go dnia każdego miesiąca z góry. Aby umożliwić korzystanie z posiłków uczniom z rodzin o niskim statusie materialnym przedszkole współpracuje z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej w Jabłonnie. Rodzic zobowiązany jest do okazania decyzji kierownika GOPS dotyczącej żywienia dziecka.

  1. Przedszkole nie realizuje diet specjalistycznych. Uwzględnia diety wykluczające ( np. mleko, owoce, rodzaj mięsa - zastąpienie go innym itp.) Zastosowanie diety żywieniowej dla dzieci z alergią tylko i wyłącznie za przedłożeniem stosownego zaświadczenia lekarskiego.

  1. Nieobecność ucznia na obiedzie należy zgłosić najpóźniej do godziny 7:45 dnia, w którym uczeń jest nieobecny. Zgłaszamy nieobecność przy użyciu systemu INSO. Dane do logowania udostępniamy po zapisaniu dziecka do przedszkola.

A oto kilka istotnych informacji:

  • Codziennie do śniadania jest podawana zupa mleczna (z wyjątkiem czwartku – podajemy kakao) + pieczywo z dodatkami (kanapki zawsze są różne, żeby każdy przedszkolak znalazł coś dla siebie)

  • Obiad dwudaniowy jest podawany razem.

  • Do podwieczorku kanapki + słodki deser (owoce, budyń, ciasto, serek, galaretka)

  • Dzieci bez ograniczeń mają udostępnioną do picia wodę mineralną niegazowaną podawaną w naczyniach jednorazowego użytku.

  • Zawsze jesteśmy przygotowani na dokładki !!!
  1. Przykładowy jadłospis:


     

    PONIEDZIAŁEK

    WTOREK

    ŚRODA

    CZWARTEK

    PIĄTEK

    ŚNIADANIE 8:30-9:00

    Płatki czekoladowe Nesquik/kółeczka Cheerios z mlekiem

    Pieczywo z masłem, wędliną, serem żółtym, twarożkiem i dżemem, pomidor, rzodkiewka papryka, ogórek kiszony ogórek zielony

    Herbata z cytryną i sokiem owocowym

    Kaszka manna z mlekiem,

    Pieczywo z masłem, pasztetem jajkiem, wędliną wędliną, serem żółtym twarożkiem i dżemem pomidor, rzodkiewka papryka, ogórek kiszony ogórek zielony

    Kawa zbożowa z mlekiem

    Płatki owsiane/gryczane na mleku Pieczywo z masłem, jajkiem wędliną, serem żółtym twarożkiem i dżemem pomidor, rzodkiewka papryka, ogórek kiszony ogórek zielony,

    Herbata z cytryną i sokiem owocowym

    Parówki na gorąco z ketchupem Pieczywo z masłem, serem żółtym, twarożkiem i dżemem, pomidor rzodkiewka, papryka ogórek kiszony i zielony

    Kakao

    Płatki jaglane/orkiszowe na mleku;

    Pieczywo z masłem, pieczenią z indyka, wędliną,serem żółtym, twarożkiem i dżemem, pomidor rzodkiewka, papryka ogórek kiszony i zielony.

    Herbata z cytryną i sokiem owocowym

    OBIAD 11:30-12:30

    Zupa: Buraczkowa

    2-danie: Makaron z białym serem i truskawkami
    Herbata z cytryną i sokiem owocowym

    Zupa: Ryżanka

    2-danie: Schab w sosie własnym, ziemniaki, surówka z marchewki i jabłka Kompot owocowy

    Zupa: Jarzynowa

    2-danie: Placki z jabłkami posypane cukrem pudrem
    Kompot owocowy

    Zupa: Grochowa

    2-danie: Udko z kurczaka pieczone, ryż brązowy, sałata lodowa z sosem winegret Kompot owocowy

    Zupa: Ogórkowa

    2-danie: Polędwiczki z dorsza smażone, ziemniaki, surówka z kapusty kwaszonej
    Herbata z cytryną i sokiem owocowym

    PODWIECZOREK 14:30-15:30

    Kanapki, Owoce(jabłka, śliwki) 

    Sok marchewkowo-brzoskwiniowy

    Woda

    Kanapki, Ciasto drożdżowe  

    Herbata z sokiem owocowym i cytryną

    Woda

    Kanapki, Owoce(gruszki) 

    Herbata z sokiem owocowym i cytryną

    Woda

    Kanapki, Galaretka owocowa 

    Sok jabłkowy

    Woda

    Kanapki, Serek Bakuś  

    Herbata z sokiem owocowym i cytryną

    Woda

    Numery alergenów wg załącznika*

    1, 7, 9 1, 3, 7,9 1, 3 , 7, 9 1, 3, 7, 9, 1, 3, 4, 7, 9,





Numery alergenów występujących w posiłkach.

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten.

2. Skorupiaki i produkty pochodne.

3. Jaja i produkty pochodne.

4. Ryby i produkty pochodne.

5. Orzeszki ziemne (arachidowe).

6. Soja i produkty pochodne .

7. Mleko i produkty pochodne.

8. Orzechy .

9. Seler i produkty pochodne .

10. Gorczyca i produkty pochodne.

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.

12. Dwutlenek siarki.

13. Łubin.

14. Mięczaki.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy, cynamon.